annons

Veckans ledare i tidningen Spegeln


15151406_10154830034943474_1010849942_n kopia
Trygghet och Donald Trump – hör det ihop?

Valresultat i USA blev en stor överraskning för de allra flesta. Donald Trump kommer att styra USA de kommande fyra åren. Känslan var densamma som efter Storbritanniens folkomröstning för Brexit. I media står de flesta sakkunniga och försöker hitta förklaringar till varför det kunde bli tvärtemot vad alla trodde. De svenska politikerna intervjuas och slår an på den nedstämda känslan och det allvar som nu inträffat och beskriver de dåliga konsekvenser som nu valet kan få för hela världen.

Samtidigt så vände börsen nedgången rekordsnabbt och många journalister rapporterar chockerat över den ödmjuke Trump som låter sig intervjuas efter resultatet. Kommer han ändra sig och inte avvisa papperslösa eller bygga en mur mot Mexiko? Ja, Donald Trump har nog landat in i det stora som hänt honom och han måste nu göra en helhetsanalys över alla effekter som hans förslag kommer att få.

Svenska politiker förklarar resultatet som populistiskt, ingen hade väl kunnat ana att missnöjet var så stort och Trumps ”muridé” var enkelt att förankra i obildade amerikaners huvuden. Jag tycker dessa analyser i sig är populistiska. För mig var det amerikanska valet ett val mellan två dåliga kandidater. Den totala oviljan från svensk media att kritiskt granska Hillary Clinton är anmärkningsvärd. I ett land med så många invånare och ett land som producerar flest nobelpristagare, så hittar man inga bättre förslag än Hillary Clinton eller Donald Trump?? För mig är detta helt omöjligt att förstå och det förklarar tesen om att amerikanarna faktiskt längtade mest efter en förändring till något nytt istället för något ”etablerat”.

I Sverige står vi nu inför en intressant situation, med ett val om två år. Kommer Sverigedemokraterna kunna vinna på populistiska utspel? Ja, kanske det. Jag tror att det amerikanska valet är ytterligare ett tecken på att det är dags att inse att en demokrati betyder att det etablerade kan väljas bort. Den digitala världen skapar dessutom möjligheter till spridning av budskap, vilket förändrat maktrelationerna. Dock tror jag att de som vinner valet i Sverige 2018 är de som vågar se förbi medias egna agendors inspel och kommer med konkreta förslag för att skapa trygghet. Väljare i Sverige känner sig otrygga. Kommer min mamma bli vanvårdat på äldreboendet för att det inte finns tillräckligt med personal? Kommer mitt barn att få en bra utbildning, trots att Sverige rasar i PISA-undersökningar? Kommer det skapas tydliga ramar och kramar i integrationen? Med trygghet kommer ju medmänsklighet. Motsatsen till trygghet är otrygghet som helst bygger murar. För mig har politiken missbrukat vårt förtroende under många år, vilket skapat fientligheten. Ett tydligt exempel på detta missbruk var Miljöpartiets nya förslag om att asylsökande ska kunna arbeta under asylprocessen. Förslaget i sig var ju positivt, men vändes till något negativt när svenskt näringsliv räknat ut att givet dagens system var det mer ekonomiskt fördelaktigt för en asylsökande att inte arbeta. Hur är det möjligt att man tjänar mer på att inte arbeta än på att arbeta?

Så länge det varje vecka rapporteras om områden i Sverige dit brandkåren och ambulans knappt vågar åka kommer medborgaren inte heller känna sig trygga. Lös det! Visa handlingskraft, så vi kan känna oss trygga.

EU som organisation svajade rejält vid inströmningen av migranter då man bara värnade om sina egna nationella gränser. Detta var nog det allvarligaste felsteg som politiker gjort det senaste decenniet. Hade man infört gränskontroll vid EU:s yttersta gräns, lagt Europas totala insats dit, värdigt och effektivt genomfört en asylprocess och fördelat flyktingarna till EU:s alla medlemsländer så hade Brexit aldrig hänt. Då hade européer inte velat stänga sina gränser, man hade känt trygghet i att EU som system fungerar. Globalisering är något positivt, och vi har en medmänsklighet som vid trygghet är fantastisk. Den som kan visa på en politisk vision med konkreta förslag som ökar tryggheten kommer att få min röst den tredje söndagen i september 2018!

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>