annons

Ska man gå bakåt först för att gå framåt?


Ofta säger man att man inte ska ”fastna i det gamla” utan blicka framåt. En devis som även jag använder ofta. Dock fick en läsare till bloggen mig att förstå att det ibland är väldigt bra att även titta bakåt när man ska arbeta framåt.

Det gäller lekskolan, det som idag kallas för förskola. Det handlar om att det är i lekskolan man sätter ribban för hur du blir resten av livet. En text som får mig att tänka att jag hade velat att mina barn gick på lekskolan på 80-talet:
bild kring lekis
I all vår välmening så har vi som föräldrar blivit konflikträdda och tänker att barnen på något vis ska lära sig ramar någon annanstans än i hemmet. Vi tror att det alltid går att tala med fina ord tillrätta en två-åring. Vi tror att bebisar som kastar glaset för femtonde gången i golvet och tittar på dig med ”Emil i lönneberga”-ögon bara gör det för att de vill och inte för att testa dina gränser. Vi tycker att det känns onödigt att 4-åringen som inte varit snäll på förskolan ska stanna hemma från kalaset, ”vi har ju ändå anmält barnet och alla andra ska ju dit”. Jag tror att barn vill ha enkla regler som man aldrig frångår och att man förstår att till handling finns det konsekvens, då blir det enklare att manövrera framåt i världen.

Det är i hemmet och i förskolan vi lägger grunden, grunden som barnen tar med sig i skolan. Givet de resultat som presenterats i OECD-rapporter och PISA kring svenska skolan vi mycket att göra i hemmet och på förskolan. Barn i skolan verkar sakna respekt för lärare, tycka att de har rätt att komma försent, att de kan stämma en lärare som höjer rösten för att barnet inte spottat ut tuggummit. Dessa barn har inte fått lära sig det som man redan på 80-talet hade klart för sig: ”Dela med dig. Var renhårig. Slåss inte. Lägg tillbaka saker där du tog dem. Be om ursäkt när du har gjort någon illa”.

”Tänk så mycket bättre vår värld skulle vara om vi alla åt mellanmål klockan tre på eftermiddagarna och sedan lade oss ner med en filt över oss och sov en stund. Eller om vårt land och alla andra länder hade till regel att alltid lägga tillbaka saker där de tagit dem och alltid städar efter sig. Och hur gammal man än blir, är det ändå bäst att ta varandra i handen när man går ut i världen och hålla ihop”. Fantastiskt bra skrivet, tycker jag!

Tack för bilden, Ulla, jag hoppas många läser den!

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>