annons

Ska både män och kvinnor bli gravida i jämställdhetens namn? Ja, enligt Fanny Åström


I Nyheter 24 råkade jag trilla över en debattartikel av Fanny Åström. Det handlar om att graviditet är en kvinnofälla och bör behandlas som en sjukdom precis som åldrande eller sjukdomar. Den bör därför försöka automatiseras så den inte ”drabbar” enbart kvinnor. Detta fick mig att häpna. Läs hela artikeln här.

Jag tillhör inte den skara kvinnor som hyllar graviditeter. Jag tycker själv att graviditeten var mest dryg och jobbig. Likaså kände jag att de första månaderna med ett spädbarn upplevdes mer som ett fängelse och inte den fantastiska känslan som många beskriver. Men anser jag att det är skäl nog för att försöka könsneutralisera möjligheterna för att föda barn? NEJ! Anser jag att detta är ett korrekt steg i jämställdhetens namn? NEJ, verkligen inte!

För mig handlar jämställdhet om att ge båda könen lika förutsättningar i samhället. I denna kalkyl finns det biologiska skillnader som jag inte anser förstör jämställdhet, det skapar dynamik.

Fanny verkar anser att man ska montera ner könen och då tro att det jämställda dynamiska samhället växer fram? Betyder det att vi kvinnor också ska få penisar för att det ska vara lika smidigt för alla att kissa om man blir akut kissnödig?

Jämställdheten i min uppfostran av barn handlar om att min flicka och min pojke ska känna samma möjligheter att göra vad de vill i livet, givet sina biologiska skillnader. Det betyder att jag kommer att stötta min dotter om hon vill bli mamma. Jag kommer även stötta henne om hon väljer att inte bli mamma. Lika mycket kommer jag stötta min pojke i att bli pappa eller inte. Båda två kommer jag säga åt att de ska dela på föräldraledighet och ansvar om de blir föräldrar. Detta är nämligen enda sättet för att skapa lika förutsättningar på arbetsmarknaden och lika förutsättningar i hemmet.

Många tror att man gör jämställdheten en tjänst genom att radera ut skillnaderna mellan könen. För mig handlar det tvärtom mer om att plocka fram det bästa i könen för att skapa en dynamik. Att min son är pojke kommer jag aldrig försöka radera. Lika lite som jag kommer försöka radera att min flicka är en flicka. Däremot är de exakt lika mycket värda, trots att radikala jämställdhetsfanatiker försöker förstöra detta!

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>