annons

Precis när du vant dig….. så ändras det….igen..


På något sätt är detta föräldrarskapets kärna. Barnen utvecklas i en fart som vi inte hänger med i. Det betyder också att vi knappt hinner med att skapa rutiner förrän saker ändras. Den psykiskt mest knäckande som småbarnsföräldrar är brist på sömn. Helt plötsligt kommer man in i en fas när barnet sover hela natten. Man nyper sig i armen, man vaknar med ett ryck. Ett ryck av rädsla för att barnet inte lever längre. Man smygspringer in i barnrummet och inser att barnet….sover gott. Energin den dagen flödar och man tänker att styrkan i linserna blivit starkare då man ser allt så tydligt och man känner sig pigg. Natt två inträffar samma sak och du tror att du hamnat i himlen. Är det såhär livet ska vara? Är det såhär underbart det är att få sova hela natten?

Efter några dagar har du vant dig. Du börjar därför ta ut svängarna. Vara uppe liiiite längre då du ändå får sova. Kanske kolla färdigt på den långa filmen och kanske till och med ta en kväll hemifrån på stan med vänner. Vad händer då?

Barnet vaknar på natten såklart! Du vaknar upp mitt i natten av skriket och sömndrucken känner du dig omtumlad över det där som var vardag för några veckor sedan men som du redan förträngt. Det känns olidligt. Väl tillbaks i sängen lägger du huvudet mot kuddan, sluter ögonen…. och där skriker barnet igen.
elin och jag
Efter denna natt sitter du där med grå påsar under ögonen och undrar bara en sak, varför? Varför togs det underbara ifrån dig? Sömnen, den så evinnerligt viktiga och ljuvliga sömnen. Men det var kanske bara var en engångsföreteelse…. Men skriken kom även dag två och tre.

Det är väl just detta som kännetecknar barn. Du hinner precis vänja dig vid en fas i utvecklingen, så skuttar barnet vidare till nästa. När du väl vant dig vid att barnet kryper, så börjar det gå. På något sätt är det sunt, att utvecklingen går framåt och att barnen hela tiden tar nästa kliv. Men där och då i stunden är det tungt, väldigt tungt!

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>