annons

Jaha, då är man en jävla kärring….


Barn som inte bryr sig om varandra, barn som säger fula saker till varandra, barn som kastar skräp på marken, barn som kallar varandra fula saker, saknar en egenskap. De känner inte respekt för varandra, för miljön och för saker. Jag har redan skrivit om begreppet hora, ett ord som jag önskar att vi föräldrar kunde sätta en nolltolerans på. Det kommer ALDRIG vara okej att barn tilltalar varandra med begrepp som hora. Vi som föräldrar måste stå enade mot våra barn och förklara att detta begrepp är helt otillåtet och för inget konstruktivt med sig. Det är bara destruktivt och skadar. Detta budskap måste föras fram under dialog med barnen, så de verkligen förstår de negativa konsekvenser som order för med sig.

Men det är tyvärr inte det enda området där barn, och ibland långt ner i åldrar, saknar respekt. Idag såg jag en ung kille som kastade godispapper på marken, trots att papperskorgen var maximalt 10 meter från personen i fråga. Jag gick fram till killen, böjde mig ner, plockade upp skräpet och sa ”ursäkta, jag tror du tappade detta?”. Till svar fick jag ”vad bryr du dig om det, jävla kärring”. Jag svarade ”jag bryr mig om dig, för om vi tar hand om naturen så kommer du få en bättre värld när du blir en gammal gubbe, precis som att jag som gammal kärring vill ha en bra värld nu”. Jag fortsatte ”om du ville slänga skräpet finns en papperskorg där borta, jag kan sällskapa dig dit om du vill”. Han tittade på mig med stora ögon, sen lunkade han iväg utan mig och slängde skräpet. Jag tackade honom och önskade han och hans kompisar en trevlig helg. Jag insåg att respekten måste komma från båda hållen. Om jag bara skrikit på honom hade han inte lyssnat, nu valde han att göra det rätta. Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på hur hans föräldrar uppfostrat honom, så han anser det som naturligt att tilltala mig med jävla kärring och kasta det han håller i handen på marken.

Vi saknar respekt för varandra, att själv behandla andra som man själv vill bli behandlad är en bra devis. Jag tror det är viktigt att öva på detta med sina barn i väldigt tidiga år, utan att för den sakens skull stå med pekpinnar. Det räcker att spela lite rollspel med ombytta roller för att barnen ska förstå hur man upplever saker olika. Om man tar alla diskussioner med utgångspunkt från att jag respekterar dig, tror det skulle bli en betydligt bättre värld. Tyvärr växer det upp barn som inte lärt sig respekt för medmänniskor och som vuxna behandlar de sina kollegor och vänner respektlöst, genom härskartekniker och allmänt nedsättande beteende. Att trycka ned någon istället för att lyfta någon ger inte någon nåt positivt, det skapar bara en massa negativ energi och negativ utveckling. Så ta en stund med ditt barn i helgen och prata om respekt, och alla de fantastiska effekter som kommer av att man behandlar varandra som medmänniskor!

Trevlig helg!
PS. Jag tycker inte jag är en gammal kärring! Bara lite mer rynkor vid ögonen än vad jag hade för tio år sedan, men annars finns barnasinnet kvar!
Karin ny

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>