annons

I jämställdhetens namn, hur långt har vi kommit i praktiken?


Det är så härligt nu, finklädda barn på väg till och från skolavslutningar. Blommor i håret, glittriga klänningar, finskjortor, uppgivenheten från föräldern när de tittar på gräsfläcken på barnens vita byxor som uppstod i all hast på väg mot skolan. De flesta ser fram emot sommaren och allt som hör därtill. Visst minns jag själv när skolavslutningen närmade sig. Ett låååångt sommarlov med bad och kompisar hägrade.
E första skolavslutning
(Elins första ”skolavslutning” på förskolan)
Dock kunde jag göra en högst ovetenskaplig analys av skolavslutningarna. Många väljer att gå ut och äta eller fika efter avslutningen. Trevligt och det är när jag tittar in på dessa caféer som jag gör reflektionen. Tillsammans med barnen sitter bedömt 80 procent mammor och 20 procent pappor. Vart har alla pappor tagit vägen? Är de iväg på det viktiga mötet så att de inte kunde boka om? Om bara en förälder kunde ta ledigt, varför kunde bara 20 procent av männen ta ledigt? Varför kunde 80 procent av kvinnorna avsätta tid för skolavslutningen? För mig är detta ett typexempel på att många föräldrar talar om vikten av jämställdhet i hemmet, men är totalt oförmögna att efterleva det i praktiken.

Samtidigt vill jag inte enbart ge skulden till männen, jag tror att det finns lika många mammor som anser att det är just de som ska gå på skolavslutningen. På något sätt så är vi mammor lika gammeldags i vårt tänk gällande vem som ska närvara på saker som berör våra barn.

Hur ska vi då få våra barn att bli verkligt jämställda? Jo, det kan vi BARA lära dem genom att själva föregå med gott exempel. Så för er pappor som anser att jobbet var viktigare, skärp er! Inget jobb i världen är viktigare än att barnet kan få visa för dig vad de övat in under hela våren. Och för er mammor som anser er ha större rätt att närvara under denna underbara aktivitet, skärp er! Ni är egoistiska och sluta gnäll om ni inte tycker era män gör tillräckligt hemma, ni bjuder ju inte upp till dans! SKÄRPNING!