annons

Höstlov – en övning i att inte bry sig om andras ageranden


Nu är det höstlov i landet. Överallt kommer debattinlägg kring problematik som omgärdar höstlovet. Föräldrar som inte har råd att åka på utlandssemester, föräldrar som inte har möjlighet att vara lediga under just denna veckan, och föräldrar som inte har råd med alla aktiviteter man kan göra under veckan.

Jag tycker synd om alla dessa grupper, jag förstår att man känner sig otillräcklig. Skälet till detta är att Sverige och svenskar alltid velat följa den stora strömmen och inte njuta av att fatta egna beslut. Barn kommer aldrig ställa krav (om man inte lärt dem att göra det) på att din familj måste åka utomlands. Det är du som förälder som ser andra familjer åker iväg och känner att du vill göra desamma. Om man inte har möjlighet till detta så tycker jag att man har två val. Antingen så deppar man ihop (vilket går ut över barnen) eller så tar man tag i frågan. Det betyder att om man måste jobba under höstveckan så förklarar man sakligt för barnen som det är. Istället för den vanliga kvällsmaten vid matbordet kan man väl bygga upp ett tält hemma i köket (ett lakan och stolar är allt som krävs) och äter kvällsmat i det coola tältet. Barnen kommer älska det! Eller så sätter man sig och spelar spel tillsammans. Att man gör en liten extra insats hemma för att umgås med barnen.

mellanvångens lekplats
((fin lekplats i Staffanstorp. alla lekplatser hittar du till i www.samhällsnyttan.se)

Om du är ledig men inte har råd att åka utomlands, då gör man picknick på lekplatsen. Man kollar upp gratisaktiviteter för barn i kommunen eller grannkommunen. Eller gör skattjakt i trädgården samtidigt som man krattar löv. Eller varför inte hitta en lokal park där man kan hoppa i löven? Barnen kommer att älska ditt engagemang!

Vi föräldrar måste börja vara stolta över våra möjligheter. Har man inte råd med samma sak som grannen, vad gör det? I hela livet i hela världen så kommer vi ha olika förutsättningar, vi måste lära oss att leva med det och även lära våra barn att det är så det fungerar. Det som inte kostar något är kreativitet, kärlek och omtanke. Detta är värden som vi ska lära våra barn. Ha inte dåligt samvete för det du inte kan göra, var stolt för roliga saker du kan göra med dina barn.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>