annons

Att umgås med eller utan barn.


Att vara en i gänget är något vi vill lära våra barn. Det är väl alla föräldrars önskan att barnen ska få goda vänner som kan stå vid deras sida under alla år. Med dessa kompisar ska de hitta på roliga saker. Kring 4-års åldern märkte vi att det började med våra barn, önskan om att följa med kompisar hem och leka. Detta tycker jag är toppen. Om barnen ska ha underhållning på helgen så är det lekplatser eller lekland som gäller för att få utlopp för sina aktivitetsönskningar.

Jag har dock tyckt att det är viktigt att lära mina barn vad en god vän är genom att låta barnen delta när vi umgås med vänner (och då pratar jag inte om barnfria fester eller liknande, jag pratar om de tillfällen vi hade innan vi skaffade barn och umgicks med våra vänner på café, åkte båt, gick på stan etc). Dessa vänner behöver inte ha barn och en lördag kan handla om att sitta med när man tar en kaffe på ett café och pratar med polaren, utan att fokuset är på barnet eller att aktivera det.
hugo och jimmy på havet
I fredags handlade det om att åka båt på havet med polare. Väldigt sällan ser man kompisar i vår vuxna ålder som bara hänger och umgås där barn i 3- till 5-årsåldern är med, utan att barnen för den sakens skull står i centrum. Varför? Har man inte lärt sin 4-åring att sitta still en timme på ett café? Har man inte lärt barnen att det ibland inte handlar om dem? Utgår man från att det inte funkar så man inte ens provar? Har man inte lärt barnen att ibland får man underhålla sig själv sittandes på en och samma plats?

Jag hoppas att genom att låta mina barn observera vår vuxenvänskap kan detta ge barnen vägledning i hur de ska vårda sina vänner i framtiden. Samtidigt som våra barn får enormt mycket av våra polare i form av perspektiv och kunskap.

För våra barn har det betytt att det finns dagar då våra barn själva inte låter leklandet eller lekplatsen eller sina egna kompisar står överst på önskelistan att göra. Det kan stå att umgås med våra vuxenpolare, oavsett om de har barn eller inte, och oavsett om de har leksaker eller inte. Jag tycker det är häftigt!