annons

Att ta fighten på semestern….


Vi kämpar med ett barn som fått en väldig attityd. För tillfället handlar det om att vi ska försöka få bukt med den, samtidigt som dagen består mest av sol, bad, glass och god mat. Det är inte helt enkelt, men vi tycker det är värt att ta fighten. Ibland lyssnar jag på barnpsykologer och när de svarar på läsares frågor i tv-soffor så väljer de ofta att svara på det som jag väljer att kalla dåligt beteende som en fas barnet är inne i och ett sätt för barnen utveckla sin förmåga att ha en egen vilja.

Barn ska ha en egen vilja, men i min värld ska inte en 5-åring ha en dålig attityd. Jag inser att skälet till att den kommit är en kombination av att hon utvecklats så hon inser att hon kan ha en attityd och att vi varit lite för snälla under en längre tid (inte orkat ta vissa diskussioner). När ens annars så goa unge helt plötsligt har en attityd så inser jag dels att jag undrar vart tiden med den lilla glada bebisen tagit vägen och dels att vi måste ta fram ramarna på allvar igen.

Under denna resan får fröken attityd utstå vissa tuffa diskussioner med sina föräldrar. Min förhoppning är att resultatet blir en tjej som vet vad hon vill men samtidigt inser att det är hennes föräldrar som bestämmer. Och jag hoppas att vi som föräldrar ser igenom alla onödiga attityder som inte ska höra till hennes personlighet och se de situationer när hennes egen vilja kan leda till att om hon får göra som hon vill så gör konsekvenserna att hon kan växa. I praktiken menar jag att en dålig attityd kring att hon fick ”fel glass” ska bara arbetas bort, medan när hon säger att hon inte vill simma utan ”puffar” i poolen är ett val som hon själv kan välja när hon känner sig trött på att försöka lära sig simma.

DSC01093

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>