annons

Att bli Karin igen…


Att bli förälder är fantastiskt! Samtidigt som det är svårt att bli en ”ny person”. Från att ha varit Karin blev jag ”Elins mamma” och senare ”Elin och Hugos mamma”. Jag antar att du känner igen dig. Med en ny identitet följde ett antal nya saker som jag inte kände till i förväg, både positiva och negativa.
– Förskolan, en institution som ska ta hand om ditt barn när du arbetar, med alla sina fördelar och nackdelar.
– Övervikten, man blev större och orkade inte snabbt gå tillbaks i den kropp man hade förut.
– Diverse krämpor, graviditeten satte sina spår på olika delar av kroppen.
– Nya vänner, förskolekompisars föräldrar som man inte hade umgåtts med förut.
– Totas ihop med olika människor genom barnen, vilket kan vara både positivt och negativt.
– Diskussionerna förändras, vi kvinnor har en tendens att bara prata barn när vi träffas.
– Vid besök hos doktorn välkomnas man inte med sitt namn utan ”är det du som är Elins mamma?”
– Trötthet, jag hade ingen aning om hur trött man kan vara som förälder.
– Att fatta beslut över någon annans liv, där omgivningen utgår från att man är rutinerad trots att man känner sig som en gröngöling.
– Inrutat liv, att hinna hämta i tid på förskolan, planera lov och semester på ett sätt som är totala motsatsen mot hur man gjorde före barn.

Det som hänt när barnen nu är lite större är att jag ibland är ”själv hemma” och då kommer jag på mig själv med att undra vad jag ska göra. Jag behöver hitta Karin igen. Vem var hon egentligen? Sakteligen börjar jag hitta tillbaks. Eller? Jag hittar nog inte tillbaks, vilket inte gör så mycket. Mitt liv har tagit ett nytt steg framåt. Kroppen har återhämtat sig, jag har börjat gå ner i vikt även om jag inser att min kropp inte kommer vara som den var före barn. Umgänget börjar ”sätta sig” med sina gamla vänner och de nya man fått genom barnen. Det inrutade livet finns kvar ett tag till, men jag känner att jag kan ta mig an det som Karin, den ”nya Karin” som fått med sig nya dimensioner. Det är kul att ha fått nya dimensioner. Före barn kunde hela jag gå in i små bekymmer på arbetet, idag kan jag ha haft en eländig dag på jobbet, komma hem och få världens största kram för att direkt kasta mig in i de ”riktigt stora problemen”, att batteriet i den radiostyrda bilen är sönder. Denna distans är nyttig och jag hoppas jag får bära med mig den hela livet.
Karin ny
”Den nya Karin”
Så ”nya Karin” känns bra, jag har landat och det kommer du också göra!

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>