annons

Aktivera inte ihjäl era småbarn!!!!


Jag har idag återigen fått post hem med reklam om aktiviteter för barn i vår ålder, 3-5 år. Det ser ju trevligt ut när barnen dansar på bilden och sen stannar jag upp och tänker till. Så blir jag vansinnig. Vad är det med vår generations föräldrar? Är vi så stressade att vi alltid har dåligt samvete och tror att aktiviteter är det enda som väger upp all stress och jobb? I vårt umgänge märker vi att många föräldrar engagerat sig i aktiviteter till höger och vänster. Det är simning, mulle, dans, ballet, skridskor osv osv. Jag tycker det är hemskt att se barn som är hela veckorna på förskolan, för att därefter under helgen köras mellan olika aktiviteter, alternativt efter en hel dag på förskola klämma in aktiviteter på kvällarna i veckan. Jag var tvungen att fråga min mamma hur vi gjorde när vi var små (och jag hade vad jag kallar en lycklig barndom). Mamma tänkte efter lite och sa att vi började med aktiviteter när vi börjat skolan och själva ville engagera oss. Mamma sa att helgerna handlade om att vara tillsammans som familj. Jag minns att vi ofta åt frukost på säng sent i mammas och pappas sängar på lördagar, att jag fick titta på när pappa klöv ved i trädgården, eller slicka på visparna när mamma bakade. Vi gjorde det tillsammans och ibland gjorde vi inte mycket alls.

Idag upplever jag att det inte är så. Det är fredagsmys med vänner och barnen är urtrötta efter en hel vecka på förskolan. Sen är det dags att gå upp tidigt för att hinna med alla lördagens aktiviteter och därefter söndagens aktiviteter, inklusive alla barnkalas som tar musten ur vilken människa som helst. Jag undrar två saker, när ska barnen få riktigt kvalitetstid med sina föräldrar? Och vi som vuxna, många av oss vill varva ner när det är helg, när ska barnen få chans att varva ner?

Jag minns med skräck när vi, för att alla andra gjorde det, anmälde oss till simskolan. Vi fick tiden på söndagar kl 07.30. Jag vet inte vem som gäspade mest, jag eller Elin. Vi gick två gånger, sen orkade vi inte.

Nej, skärp er nu föräldrar. Barn vill vara med Er! Dansa i trädgården när det vårstädas, hoppa i lövhögarna, simma i havet på sommaren (barnen kommer att lära sig simma, tro mig), ha picknick i parken om vädret är fint, titta på favoritfilmen om det är dåligt väder, gå på äventyr tillsammans i skogen, men var tillsammans och planera inte för mycket utan att man verkligen kan göra det bästa av vad dagen har att bjuda på. Barn har inga höga krav, de vill vara med Dig!

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>