annons

Aktivera inte ihjäl era småbarn!!!! 66


Jag har idag återigen fått post hem med reklam om aktiviteter för barn i vår ålder, 3-5 år. Det ser ju trevligt ut när barnen dansar på bilden och sen stannar jag upp och tänker till. Så blir jag vansinnig. Vad är det med vår generations föräldrar? Är vi så stressade att vi alltid har dåligt samvete och tror att aktiviteter är det enda som väger upp all stress och jobb? I vårt umgänge märker vi att många föräldrar engagerat sig i aktiviteter till höger och vänster. Det är simning, mulle, dans, ballet, skridskor osv osv. Jag tycker det är hemskt att se barn som är hela veckorna på förskolan, för att därefter under helgen köras mellan olika aktiviteter, alternativt efter en hel dag på förskola klämma in aktiviteter på kvällarna i veckan. Jag var tvungen att fråga min mamma hur vi gjorde när vi var små (och jag hade vad jag kallar en lycklig barndom). Mamma tänkte efter lite och sa att vi började med aktiviteter när vi börjat skolan och själva ville engagera oss. Mamma sa att helgerna handlade om att vara tillsammans som familj. Jag minns att vi ofta åt frukost på säng sent i mammas och pappas sängar på lördagar, att jag fick titta på när pappa klöv ved i trädgården, eller slicka på visparna när mamma bakade. Vi gjorde det tillsammans och ibland gjorde vi inte mycket alls.

Idag upplever jag att det inte är så. Det är fredagsmys med vänner och barnen är urtrötta efter en hel vecka på förskolan. Sen är det dags att gå upp tidigt för att hinna med alla lördagens aktiviteter och därefter söndagens aktiviteter, inklusive alla barnkalas som tar musten ur vilken människa som helst. Jag undrar två saker, när ska barnen få riktigt kvalitetstid med sina föräldrar? Och vi som vuxna, många av oss vill varva ner när det är helg, när ska barnen få chans att varva ner?

Jag minns med skräck när vi, för att alla andra gjorde det, anmälde oss till simskolan. Vi fick tiden på söndagar kl 07.30. Jag vet inte vem som gäspade mest, jag eller Elin. Vi gick två gånger, sen orkade vi inte.

Nej, skärp er nu föräldrar. Barn vill vara med Er! Dansa i trädgården när det vårstädas, hoppa i lövhögarna, simma i havet på sommaren (barnen kommer att lära sig simma, tro mig), ha picknick i parken om vädret är fint, titta på favoritfilmen om det är dåligt väder, gå på äventyr tillsammans i skogen, men var tillsammans och planera inte för mycket utan att man verkligen kan göra det bästa av vad dagen har att bjuda på. Barn har inga höga krav, de vill vara med Dig!


Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

66 thoughts on “Aktivera inte ihjäl era småbarn!!!!

 • Sofia

  Jag håller med Karin, men jag har inte tänkt på det viset. jag har trott att jag gör något kul för barnen, men när jag läser det du skriver så inser jag att det är kanske vad jag trott att barnen tycker är kul. Men det är kanske inte det barnen vill ha! Nä, dags att rensa i kalendern inför helgen!
  Tack! /Sofia

 • Siw

  Helt rätt Karin. Ibland undrar jag varför vissa föräldrar har skaffat sig barn. De är ju aldrig tillsammans ändå. I veckan ”måste ” barnen vara i förskolan för att aktiveras. Föräldrarna ber nästan om ursäkt när de ber om ledigt för sina barn. Kära föräldrar var hemma och umgås med era barn om ni har den möjligheten. Småbarnstiden går så fort o är så värdefull. Dessa små underverk har vi bara till låns snart är de stora och utflugna. Njut o ta vara på varandra.
  Förskollärare, mamma o mormor.

  • JJ

   Och sluta sitt på internet och läs och kommentera triviala vardagsbloggar istället för att umgås med barnen.

 • Peter

  Håller med Karin, man kan ju aldrig göra något spontant med andra barnfamiljer under helgen. De har ju fullt med aktiviteter. Synd, tycker jag. Sen när barnen blir större är det viktigt att uppmuntra till aktiviteter.

 • Annki Engström

  Måste ju verkligen hålla med om detta, låt barnen vara barn o göra det DOM vill o tycker om

  Kramar till er alla
  Annki, mamma o farmor till 1 barn + 6 underbara
  o barnbarn

 • Susanne Persson

  Sååå sant Karin!
  Dessutom lär man känna sina barn på ett helt annat sätt om man tar sig tid att umgås med dem. Jag och mina barn pysslar rätt ofta tillsammans, då kommer ofta reflektioner över livet fram under tiden. Barnet känner trygghet och utvecklar sin finmotorik samtidigt. Ger er ett tips och även chansen att göra reklam för mitt företag.
  http://www.kreativakidz.se in och inspireras vad du kan hitta på med ditt/dina barn.
  /Susanne

 • Birgitta Nirdh

  Jag tycker precis som du, Karin! Vad håller föräldrarna på med? Är barnen en statuspryl bara? Verkar så. Jag har aldrig arbetat heltid eftersom jag ville umgås med mina barn. Så mycket kul man kan göra tillsammans! De här åren går sååå fort, jag vet. Är pensionerad förskollärare o vikarierar på förskolan ibland, för jag älskar mitt jobb. Men… Har reagerat på barnens långa vistelsetid! Tänk att förslaget ned 6-timmarsdag gick igenom för många år sen, för att en el båda föräldrarna hade/har rätt att gå ner i tid. På 80- och 90-talet arbetade nästan minst en förälder 6 tmmar/dag. FÖR BARNENS SKULL! Nu när jag vikarierar är de flesta barn på förskolan mellan 7 och 17. När hinner man umgås??
  Sen ska barnen på gympa!!!! Hallå!!! Vad tror föräldrarna att barnen gjort under dagen? Nej, det är för att visa vänner o grannar att man är en supermänniska. Har vi uppfostrat våra barn att bli såna föräldrar! Hjälp! Inte jag, i alla fall!
  Var ska det sluta? Med kibbutz?

 • Sandra

  Håller helt hållet med dig och jätte bra skrivit det är många gånger precis så det är och så undrar många föräldrar varför barnen har näst intill panik när man ska vara hemma tex jo därför dem är så överaktiva av alla aktiviteter!
  Att vara tillsammans o stanna upp o njuta är viktigt det är en konst att kunna bara vara oxå o ta det lugnt!
  //Sandra

 • Katarina

  Så sant! Under veckorna är det mest en massa stress med att hinna på dagis, jobb, hämta på dagis o så hem o fixa mat o hinna umgås en liten stund innan lilleman somnar. Men jag har aldrig känt någon stress över att hitta på en massa saker under helgen, det är de två dagar under veckan vi verkligen kan umgås o då tar vi det som det kommer.

 • Erika

  Hej!
  Håller med om mycket!
  För min del skaffade vi många aktiviteter till dottern när jag blev mamma för andra gången för då fick hon inte vara på förskolan mer än 15 timmar. Då var hon sex år och rätt beroende av kompisarna. Då fixade vi två aktiviteter så hon skulle få lite mer kul, och sedan råkade hon halka in på drömaktiviteten mitt i terminen. Plötsligt hade hon tre.
  Detta var ju kul i början, jag och lillebror följde med och tittade på alla aktiviteter och hade nästan lika roligt som dottern. Men när lillebror blev omkring halvåret och ville krypa iväg blev det tuffare. Dessutom var han kvällstrött och somnade inte vid bröstet när det var folk omkring. Så han gnällde mest. Så nu är vi nere i en aktivitet i veckan och tycker det räcker! Dottern saknar iofs de andra, men en aktivitet kommer vara över sommaren så då ska hon få gå på den lagom till den vi går på nu är slut.. :)

  I övrigt finns det inget skönare än att bara vara hemma och vara! Trädgårdsarbete nu på våren och badplatsen/skogen hela somrarna. Naturen älskar vi! Hellre ute än inne i stan på aktiviteter!

 • Pinglan

  Min dotter har velat gå på många aktiviteter och vi hinner umgås också. Jag tror att barn är olika och tycker om olika saker.

  • s

   Om barnen ej blir erbjudna massor av aktiviteter utan umgås tex i trädgården med lugna avstressande föräldrar utan mobiler som tar sig an och verkligen leker och lyssnar på barnen eller låter dem vara med i det man gör då är inte andra aktiviteter efterfrågade. Är det vi vuxna som skapar behovet av aktiviteter för att vi är för stressade för att koppla av med barnen?

 • Nazima

  Hallelujah!
  Tack för att du skrivit om detta. Håller med dig helt och hållet! Och precis som du bskrev din barndom, så var det för mig med . Jag och syrran hadE Max 2 aktiviteter per vecka men det var när vi var i skolåldern. När vi var i förskoleåldern gick vi på gympa eller dansade balett, men helgerna var precis som du beskrev, lugna oplanerade med tid för lek hEmma eller mEd kompisar .
  Mina barn som är 6 och snart 9 har Max. 2 aktiviteter och det är fullt tillräckligt!

 • Nazima

  Hallelujah!
  Tack för att du skrivit om detta. Håller med dig helt och hållet! Och precis som du bskrev din barndom, så var det för mig med . Jag och syrran hadE Max 2 aktiviteter per vecka men det var när vi var i skolåldern. När vi var i förskoleåldern gick vi på gympa eller dansade balett, men helgerna var precis som du beskrev, lugna oplanerade med tid för lek hEmma eller mEd kompisar .
  Mina barn som är 6 och snart 9 har Max. 2 aktiviteter och det är fullt tillräckligt!
  Nä dags att stanna upp tror jag många haDe mått bra av

 • Lotta A Jansson

  Bra skrivet Karin!
  Vad är det barnen missar om de hoppar över alla aktiviteter som finns för de små idag?
  Svar: den VIKTIGA FAMILJETIDEN!
  Ingenting annat om de, som de flesta andra barn, går på förskola i veckorna.
  Vet föräldrar idag hur viktiga de är för sina barn? Du beskriver så bra om din egen barndomstid.
  Dina barn kan skatta sig lyckliga som har en mamma som tänker efter och vågar stå emot alla nya trender vi skapar för våra barn. Fortsätt vara en bra mamma som ser dina barns behov.
  Heja dig

 • Malin

  har inte tänkt på det så, våra barn har inga aktiviteter alls! Vi har försökt med diverse olika men de har inte varit redo eller velat. Jag har känt att man kanske är sämre förälder för att barnen inte har några aktiviteter alls! Men inlägget är tänkvärt! :)
  Vi spenderar mycket tid ihop, barnen hjälper mig gärna med matlagning, bakning, ibland får vi hjälp med städning och när vi krattar ute/sopar/ etc så är barnen jättegärna med på det :)
  Har inte riktigt tänkt att det har dugit, utan tänkt att vi Måste hitta på saker att göra 😉
  Pappan tar våra två äldsta till badhuset varje söndag som en ny tradition, inte för simskola utan för att göra något roligt samt att vänja dem vid att bada i badhus och göra det till något lustfyllt inför simskolan sen! (Ja vår blivande 6åring skulle gå på simskola nu under vt men han var för ovan och rädd så vi skippade det efter första lektionen och tar det till nästa vår ist!) vill absolut inte pressa barnen :)

  Tack för ett tänkvärt inlägg!
  /malin

 • JJ

  Framförallt kan man ju då istället spendera stora delar av dagen (ex. 5 inlägg den 3 mars) på att skriva blogg och berätta för andra föräldrar om dagens trivialiteter och sen spendera en del tid till för att gotta sig i alla kommentarer som berömmer hur insiktsfullt man skriver…

  Ja, ska man ta det inlägget du skrev som att du tog det på ALLVAR så skulle man nästan förvänta sig att det blev sista inlägget på den bloggen och att du istället för att självförhärliga dig själv (vilket bloggning är till för) spenderar tiden med ditt barn.

  (Eller så fortsätter du i samma stil som alla andra föräldrar)

  • Jojo

   Eller så har hon tid att skriva på kvällarna/nätter när barnen sover som vi andra föräldrar också gör.
   Sluta va så negativt JJ

  • Matilda Nagy

   Man måste inte läsa andras bloggar, Om man märker att man stör sig på skribenten kanske det är bäst att sluta läsa för sin egen skull, tror du inte också det? Och låta bli att hacka på skribenten för alla skull, kanske?

 • Ewa

  så jättebra skrivet..
  Precis det som unga föräldrar behöver höra. Många är vilsna i sin föräldraroll och klarar inte av att ha en egen åsikt o stå för den.
  Lyssna på magkänslan o låt framför allt barnen utveckla sin egen kreativitet. Ibland behöver barnen ha tråkigt en stund för att ha tid att fundera över vad de själva kan hitta på..
  Dumt att servera allt. Hur ska det då gå när de blir vuxna?
  Det blir odrägligt! Det ser vi redan nu i skolor etc..
  Ewa

 • Linda

  Kan bara hålla med! Vi har en aktivitet för vår 4,5 åring, sim och lek, 30 minuter en gång i veckan. Hen stortrivs, annars hade vi inte fortsatt. Hen går bara 15 timmar på förskolan, hade det varit mer, så hade det inte funkat.

  Hitta aktiviteterna hemma! Vanliga hushållssysslor kan vara nog så roliga.

 • Christina Eklund

  Håller faktiskt med här och dessutom barnen som går på fritids efter skoltid aktiveras genom att man ska lära sig saker där också, otroligt mkt pga läroplanen som är involverad där också! Tycker att fritids borde vara en fri tid för barnen mellan skola och hem… Krav hit och krav dit !

 • Lotta

  Men herregud så bra skrivet. Kunde varit jag som skrivit det. Har tänkt på det här många gånger.

  Ibland behöver man bara gå hemma och skrota i pyjamas tillsammans med barnen en hel helg. Umgås och tillbringa tid tillsammans.

 • Tess

  Bra skrivet! :-) Spendera tid med familjen och ta det lugnt tycker jag är viktigt. Stress och rastlöshet är som en vana som, när man väl börjat med den, är svår att vänja av. Konsten med att göra ingenting ibland är guld värt. Vi har en enda aktivitet för vårt barn (barngympa), men han går inte i förskola så därför tycker vi det är viktigt att han får vara i en barngrupp och lära sig hur det fungerar :-)

 • Liselott claesson

  Helt rätt!
  Vore lättare om alla strävade mer mot detta.
  Grupptrycket är stort där ute och ingen vill vara utanför. Det är vi föräldrars ansvar att inte lasta över dagens stress på barnen. Vi föräldras ansvar att finnas vid deras sida så mycket man bara kan på fritiden. Vi måste hinna prata med våra barn för att höra och se hur de mår inombords. Ge dem det de behöver. Det är jätte bra med aktiviteter och lära sig lagspel, motion och annat och Vill de träna för det är kul och ändå har mycket kvalitets tid med sina föräldrar gör det då. Det är då bara bra! Men se till helheten, måste de börja så tidigt med det som ändå kommer finnas framöver.
  Lagspel , motion, motivation , kamratskap Att prestera, mål och delmål allt finns att öva på hemma med familjen och nära och kära. Men det är idag svårt att leka som förr kurragömma med hela kvarterets ungar samtidigt då de flesta åker runt på sina aktiviteter och inte hinner med dessa tillfällen att leka!
  Det är svårt att inte falla in i grupp tryck men jag strävar alltid efter att få ha så mycket tid som möjligt tillsammans med mina barn! Kram till alla barn från Lotta

 • Anonym

  Hej
  Jag blir lite ledsen när jag läser inlägget, Jag hade varit glad om jag hade fått simma kl 07.30
  min far körde mig i skottkärran bland löv och annat jag va hemma hos föräldrar mycket med närhet och ett varmt hem. Mina föräldrar tyckte som ditt inlägg att de va alldeles för mycket på gång och helger va till för att vila. Men hur kul va de när mina kompisar åkte i väg på fotbolls cup, dansläger, hade avslutnings visning på dansen, ridskolans vårstädardag , aktiviteter skapar gemenskap som man kan lätt hamna utanför. Det handlade absolut inte om att kompisarna stängde mig utanför utan när de pratade om vilken ny dansdräkt de skulle ha på show eller nya danssteg de lärt sig så handlade de ju såklart om sånt jag hade missat när jag rullade runt i skottkärran hemma, vilket inte alls lät lika glamoröst som att i helgen skulle ” Pelle få testa ” den blå bandyklubban på bortaplan. Visst behöver man inte ha dagliga aktiviteter men låt barnen få komma utanför hemmabubblan och skapa egna kompis relationer, men som förälder till mindre barn är det föräldrarnas skyldighet att öppna dörrar.

 • Sara

  Rätt Karin, vem delar ut priset till föräldern som har lyckats anmäla sina barn på mest match-helger? jag tycker i och för sig att alla ska få göra som de vill, vi är olika och har olika intressen. Men den rådande normen är att det är rätt att ta sitt barn ur skolan för att åka på lång helg i sporten X. Skola och läxor ska inte prioriteras, helst ska det vara 2sporter under vinterhalvåret och 2-3 andra aktiviteter den andra halvan. Men många av de barn som haft 3 aktiviteter slutar med alla eller behåller bara en när de är 13-14år och får bestämma själva. Hmmmm undrar varför?

 • Linn

  Vi gör både och! Vår son på 5 år är och har alltid varit en aktiv kille. På vardagar är vi oftast hemma, släcker ner hela huset efter middag och myser hela familjen tillsammans innan nattning. Helgerna brukar ofta vara fulla med planer, men oftast efter en rejäl sovmorgon med slöa i soffan fm. Gympa på söndagar vid 10.30 som han trivs med. Tycker det är värt att reflektera hur vi gör i vardagen, vilka krav vi ställer men oxå barnets individualitet! Olika barn, olika behov. Tror även barn har behov av familjeliv där alla gör saker tillsammans, ser dock allt för ofta att barnet gör saker med en förälder i taget! Men men…det här fungerar för oss!

 • lennie

  Men om barnen själva väljer många aktiviteter redan som små, vi föräldrar är med och tränar de alt hejar på de på sidan varje gång, är det inte okej då? Tycker av princip alla såna här förmananden är felaktiga för det som passar en familj passar inte alltid en annan! Våra barn älskar sina aktiviteter och de skulle jag aldrig ta ifrån de! Dessutom lär sig inte alla barn och simma by the way, jobbar som idrottslärare där brist på vattentid från tidig ålder upp till mellanstadiet oftast leder till en rädsla för vatten och låsningar för vidare inlärning, trots mångtaliga besök i simhall/sjö. Förstår din tanke men gillar inte ”fördömandet” om man säger så.

 • Förskolemamman

  Som med det mesta i livet måste det finnas en balans och att man utgår från barnets intresse och behov. De senaste åren har jag upplevt att min 6 år gamla son har ett större intresse av aktiviteter på helger eller efter skolan. Han umgås mer med vänner och verkar ha ett behov av att få vistas i andra kontexter utanför familjelivet. Man får inte glömma bort de fördelar som kan finnas med att ägna sig åt fritidsaktiviteter då barn för möjlighet att träna sin sociala förmåga, vara i en annan kontext och lära sig andra färdigheter som att exempelvis simma eller spela fotboll. Det ska dock aldrig gå till överdrift då barn och föräldrar måste få chans till återhämtning men det viktigaste är att hitta ett sätt som fungerar bäst för sina egna barn och sin familj.

 • jenny

  Jag håller helt men vår 4 åring går på funky kids i gång i veckan det är allt resten av veckan har vi kvalitets tid. Barn måste lära sig att vara hemma och ha tråkigt. Nu är jag halvt sjukpensionär. Och hon är inte på förskolan så mycket som alla andra.

 • Supermom

  Jag undrar om du försöker döva ditt samvete när du skriver det här. Jag har tre killar i mellan 4-10 år. De är alla olika. Min mellan grabb har aktiviteter 5-6 dagar i vecka och älskar det. Min minsta verkar bli som mellankillen. Vill helst hänga med på allt storebror gör. Största killen däremot är lugnare som person och spelar hellre gitarr och läser. De är olika personer med olika behov. Så sluta generalisera- se DITT barn. Och hitta aktiviteter som hela familjen kan göra tillsammans!

 • pethra

  Fast alla jobbar inte heltid och barn måste aktiveras och vill. Självklart får man planera så att de blir bra för alla. Men klart man vill utvecklas och ha kul som tex bamse gympa.

 • Daniel

  Jag håller med till viss del…barn blir ju ofta intresserade av föredras intressen…vi har alltid kollat på fotboll och spelat mycket hemma dottern tyckte de va de roligaste som fanns att börja på boll-i-bompa som de hette när hon började 4 år gammal de va fotboll blandat med gymnastik typ och föreldrana var även med i vissa övningar vilket alla barn tyckte var hur kul som helst…nu när hon fyllt 6år vill hon börja på vanlig fotbollsskola och börja cykla mtb eftersom jag pysslat lite med det och hon var med några gånger i skogen…så jag tror mer att det är så att om föreldrana är aktiva blir barnen det naturligt om föreldrana hellre skaffar en jobbkarriär istället för att spendera tid med barnen på vardagar med så bli de inget bra…tro jag iallafall

 • Eva-Lena

  Alla barn och familjer är inte likadana. Jag upplever aktiviteterna som en fin möjlighet att göra något tillsammans. Ha fina samtal och får egen tid att umgås. Och att barnen får upplevelser. Så alle aktivitet är inte fel. Däremot är stress alltid något att jobba mot

 • Anna Nilsson

  Ingenting är svart eller vitt! Barn är olika precis som vi vuxna. Att sätta sina barn i aktiviteter är att främja rörelse och självkänsla. Har 3 barn under 7 år och alla älskar aktiviteter. Tvärtom tror jag de minns hur jag INTE prioriterade mig själv och min lathet utan körde dem och satt med och uppmuntrade och hejade på. Att se hur de växer av att klara saker fysiskt och psykiskt är en glädje! Att vara förälder för mig är att rusta dem med så bra självkänsla som möjligt inför framtiden. Att vara duktig på sport och ha en stark fysisk kropp främjar detta. Börjar man för sent så finns risk att de aldrig vill.. Tror på tidig prägling i sund livshållning. Att röra sig och den sociala träning det ger att komma in i grupper i sammanhang ” utanför boxen” ger självkänsla och träning inför framtiden. Att börja tidigt och göra det hela till ett naturligt inslag tror jag på. Bättre det än att prägla dem med en i-pad och föräldrar som sitter uppkopplade på sina mobiler hela tiden tex.. Själv sportat i hela mitt liv och kan vittna om vilken enorm trygghet som finns i detta:) socialt och känslan av att vara bra i idrott/sport. Enligt barnpsykologin så sätts ett barns karaktär från födseln tom 5 år. Jag vill iaf ha in i mina barns karaktär en sund livshållning med mycket rörelse och gärna sport där de kan växa i sin självkänsla. Som sagt, jag tror att de präglas under dessa år och ser det som en självklarhet att de ska få möjlighet till aktiviteter. Skaffade precis i-pads för att jag kände att de måste hänga med i utvecklingen. Hur de blev med dem var skrämmande:( som besatta zombies som inte gick att få kontakt med! DET har jag aldrig upplevt när de sportat:) då är de pigga glada och vi har en fin kontakt och samvaro där jag som engagerad förälder följer mitt barn och ser hur stolta de är när de tex hjulat för första gången och ger mig en varm blick:) Jag kan tillägga att jag aldrig kännt att vi fått för lite tid till att kela och mysa , gå i skogen eller annat. Aktiviteter är bra! Om barnet vill , vilket de flesta vill så varför inte införa det ganska tidigt? Min son 3 år spelar tennis och berättar det för ALLA med stor stolthet!! Han studsar upp på lördagen och klär på sig sina tenniskläder innan jag ens hunnit gå upp:) klart jag kör honom! Bara ett exempel:)

 • Carin Axelsson

  Vad jag blev glad när jag läste detta. Barn i den åldern behöver inte ha en massa extra aktiviteter. Ha kvalitetstid, mysa, upptäcka saker tillsammans, ibland t o m ha tråkigt, leka fantasilekar etc etc.

 • Tomas Klarin

  Helt rätt! Jag har många vänner vars barn blir näst intill hysteriska om dom får en stund utan aktiviteter… ”Vad ska vi göra!” och ”Jag har inget att göra!” är då vanliga kommentarer. Att ”ha tråkigt” finns inte i deras lila värld – det ska vara fullt upp. Undra på att samhället fylls av stress :-/

 • Linnea

  Det låter knäppt det du skriver. Alla barn idag måste aktiveras mer! Fetma och övervikt ökar hela tiden, det sägs att sverige ligger 10år efter USA och där vet vi att det finns preblem. När barn får dessa problem bär föräldrarna ansvaret. Därför tycker jag att det är viktigt att aktivera sina barn. Detta behöver dock inte nödvändigtvis innebära att man stressar till schemalagda gruppaktiviteter som barndans eller simskola. Det skulle kunna innebära att föräldrar förljer sina barn ut på gården och spelar fotboll eller att man går till skolgen och grillar korv eller hänger i pulkbacken. För många föräldrar är det nog tyvärr så idag att de av någon anledning inte gör detta. De kommer sig inte för….
  Att man ska slicka vispar och mysa i soffan får man inte heller glada lyckliga barn av, det tyder nog mest på lata föräldrar.

 • Helena

  Mycket bra skrivet! Barn har tillräckligt med stress omkring sig med heltidsarbetande föräldrar och dagis och behöver lugnet med familjen på helger och kvällar tror jag.

 • Barnpsykologen

  Om man tittar på djuren så gör de allt med sina ungar genom att lyssna på sina instinkter. Tex skulle de aldrig låta en liten unge sova ensam . Jag har alltid följt mina instinkter och man VET vad ens barn behöver och klarar av. Trygghet är A och O. Basen i detta ligger i närhet och tröst. En förälder tex som tränar sitt barn på att sova själv innan det ens fyllt 1 år går emot våra basala instinkter. Då behöver barn kroppskontakt och höra hjärtljud. Efterhand som barnen blir äldre ökar deras behov av att leka/röra sig. Är det inte bättre att rasta av dem i en trevlig ledd aktivitet för att efter detta kunna slappa ihop med ett barn som gjort av med lite kroppslig energi. Barnen har ju såå mycket mer energi än vi vuxna så man kan ju inte utgå ifrån sig själv på helgerna… De är som hundvalpar , vill röja och bli av med energi rent fysiskt. Hämmar man detta tror jag man kan prägla dem på fel sätt. Var ålder har sina behov. Aldrig fel att växa/ röra sig genom en aktivitet. Det utesluter väl inte att man myser och tar det lugnt på lördagsem ändå. Vilket barn vill gå runt i hemmet och sen bara hänga med på olika shopping/ ärende turer en hel helg..? DET är egoistiskt! Blir mycket bättre kvalitetstid om barnet fått göra något helt för sin egen skull och gärna fysiskt innan man slappar:) det ena behöver väl inte utesluta det andra eller? Sen behöver man ju inte slaviskt gå på alla pass om barnen är små. Jag har börjat fom 1,5 år med olika aktiviteter och lekt in det men har strukit passen efter dagsform ibland. Dock har det varit skönt att ha dem med och kunna välja om man vill gympa etc… Är ju också en ekonomisk fråga såklart. Kostar att vara med. Tex ridning som är en fantastisk aktivitet som kombinerar frisk luft, motion och närhet med djur är väldigt dyrt .

  • Sara

   Håller med, en sund balans är bäst. Så länge föräldern är delaktig i aktiviteten är det bra tycker jag, kör man bara dit barnet och sitter med mobilen kan det kvitta… mina barn är väldigt sociala så på helgerna är det mycket hänga hos deras kompisar eller i lekparken med föräldrar jag inte känner som gäller (barnen är lite för små föratt vara själva än)Det är lite småtrist för en som vuxen och prioriteras bort av många som hellre shoppar hela familjen på helgerna, och det är något som stör mig mer än för mycket aktiveteter.

 • Anki

  Kan bara hålla med i dessa kloka ord.
  Och blir rätt full i skratt då jag scrollade ner och trodde jag redan kommenterat men stavat mitt namn fel.
  Mamma till 5, farmor till snart 2 och mormor till 5 :)

 • Robin

  så jävla löjligt skrivit! Så då menar du att man inte kan gå och bada eller gå till ett kulhus med sina barn? För där aktiverar dom sig mycket mer än vanligt oxå. Sluta söka uppmärksamhet och låt du dina barn sitta i soffan och bli feta som resten av Sveriges barn!

 • Karin Inläggsförfattare

  Hej, vill tacka er alla för att ni tagit er tid att kommentera mitt blogginlägg, jag värdesätter Era åsikter och uppskattar att ni vill dela med er av era erfarenheter. Då jag driver Samhällsnyttan (www.samhällsnyttan.se) så tar jag del av många föräldrars åsikter och dem, tillsammans med mina egna erfarenheter, vill jag sprida i denna blogg. Jag vill vara en röst i debatten kring olika synvinklar på barns uppfostran. Det känns roligt att många tycker som jag i denna fråga och jag hoppas att ni fortsätter att följa min blogg och de olika frågor jag tar upp i framtiden. Det finns alltid olika sätt att se på saker och det finns alltid undantag från regeln, men jag älskar att leva i en demokrati där allas röst får bli hörd!

  Lycka till alla i Er uppfostran!

 • Annbritt Bi,,ing

  Mycket tänkvärt! Tänk om fler föräldrar vore så kloka som du o inte stressade ihjäl sina barn. Är det barnen eller föräldrarna som tycker att de ska ha alla dessa aktiviteter?

 • Kicki

  Så klokt! Alla behöver tid för återhämtning, även barn. Mina barn älska när vi åker till stugan för där bara är vi och umgås alla tillsammans.

 • Kenneth Brynolfsson

  Tack, Karin!

  Befriande, välgörande och sant. Jag är så in i glödheta trött på att höra om alla skjutsningar till och från aktiviteter och måsten, kalas och prylhysterin som inte sällan omger det hela. Föräldrar som kommer trötta till jobbet på måndagen och barn som är så speedade att de har svårt att sova. Det verkar som om livet går ut på att skjutsa och hämta, aktivera och köpa prylar.

  Vi tillbringade också mycket tid tillsammans men vi fick allt hitta på aktiviteterna själva; hockeyn spelades på naturisen på kanalen eller på den spolade grusplanen i skolan. Var det inte minusgrader så fick man hitta på annat. Sommarens fotboll, tennis, fiske, blompress och detektivarbete med förstoringsglas och mikroskop som man själv hade slitit ihop till genom att samla tomflaskor och sälja dagstidningar på helgerna såg man verkligen fram emot. Och spänningen som omgav väntan på att man skulle ha tillräckligt för att köpa det där kastspöet som hade frestat så länge i skyltfönstret – jag tycker synd om de ungar som inte får uppleva glädjen i att ha gjort sig förtjänt av den nya juvelen i kronan; en trofé som präglades av längtan efter aktiviteterna som möjliggjordes av slitet. Mitt första tennisracket ser jag framför mig; det slet jag ihop till själv – det kompositracket jag har idag gör det möjligen lättare att få ut mer effekt ur slaget, men det är inte roligare än den gamla Dunlopen, von Braun eller Schlesinger som var mina första, egenhändigt finansierade lekverktyg. Där började kompisarna att betyda mer för lekandet än mamma och pappa; fiska gjorde jag länge med mina föräldrar, men tennis, hockey, simning mm utvecklade jag ihop med mina skolkamrater och senare även de som kom från andra delar av stan, länet och så småningom riket allteftersom den egna skickligheten tilltog.

  Jag vill inte vrida klockan tillbaka; det finns ingen vinst i det, men jag vill mana till eftertanke hos de föräldrar du beskriver; de som flänger livet ur sig för att ungarna ska aktiveras, kalasa och jaga. Vänd fokus lite! Ta reda på vad ungarna skulle vilja göra om de tvingades avstå från något annat eller själva bidra till sina aktiviteter! Lär dem och er själva att prioritera! Inget är gratis och ingen kan få allt man pekar på. Lär dem uppskatta det de har och känslan av att ha gjort skäl för det man har och gör! Tillbringa mera tid tillsammans med dem; åk och bada någon annan stans än till de stora badplatserna, åk skridskor med dem när det går, sparka boll med dem om de vill, låt dem hjälpa till med jobbet i trädgården eller i lägenhetsförrådet, med underhållet av båten, tvätta bilen, rengöra den egna cykeln, städa på rummet, baka, laga mat mm – jag VET hur effektivt det är för hur barnen mår och för vad de orkar med i skolan mm. Det fungerade igår och det fungerar idag och lyckliga barn är vad vi behöver; inte överaktiverade, prestigefulla ungar. // Kenneth

 • Mariana Sundberg

  Fantastiskt bra skrivet! Håller med till fullo att vi stressar ihjäl både våra barn och oss själva. Hade oxå en lycklig barndom på 60-talet! Våra föräldrar höll på med sitt och vi barn lekte med vad som fanns att göra. Vi var sällan sysslolösa. Låt barn ta det lugnt när dom kommer hem från skolan och umgås tillsammans utan prestationskrav!

 • cecilia

  Jag kan till stor del hålla med, de har på något konstigt sätt blivit en statusgrej att ha barnen i så många aktiviteter som möjligt, väldigt löjligt verkligen. Därimot håller jag inte med om att detta gäller alla barn, självklart måste man ha tid att bara umgås, är väldigt noggrann med att hinna med varje barn, alla ska kunna berätta om sin dag i lugn och ro varje dag. Vi ska hinna umgås, måla, leka eller spela spel tillsammans varje dag å jag har turen att kunna ge barnen den tiden.
  Min sexåring går i gymnastik vilket har stärkt hennes självkänsla enormt, hon har alltid varit en orolig tjej men man ser faktiskt att de blivit bättre sedan hon började för ett halv årsedan, sen skulle jag aldrig bara lämna av på.aktiviteten så som många andra gör utan jag är med hela tiden å dom gånger jag inte får va med så sitter jag precis utanför dörren med en bok.
  Menar bara att de inte är alla gånger aktiviteten är ett stressobjekt i den redan stressiga dagen. Den kan också bli en härlig rutin att avsluta helgen med.

 • Slow-Eva

  Så sant. Jag har också funderat över det där. Min äldsta är 5,5 år och har ingen aktivitet på schemat. Det är hon ensam om på sin förskola (i den åldern). Vi älskar att vara tillsammans som familj och det kommer naturligt komma en tid då hon vill vara själv. Men den är inte än.

 • Gurli

  Så sant, jag tycker så synd om alla barn som slits hit och dit !
  Att ”bara vara” är himla skönt ibland, tillsammans ♡
  Jag var hemmamamma med mina barn, och vi hade mycket roligt under dagarna,
  nåt som dagens familjer sällan tar sig tid till !

 • Sofia

  Gillar inte alls artikeln, tycker den inte visar en rättvis bild alls. Hon skriver om barn 3-5, min son fick bara gå 15 timmar förskola när jag va mammaledig, 5 år då han klättrade på väggarna. Vet inte hur många föräldrar som fullbokar med aktiviteter för barn 3-5 år men tvivlar starkt på att det är smockat. Tycker hon i artikeln kritiserar och jag förstår inte alls vart hon vill komma.

 • Jennie

  Jag håller helt och fullt med dig, barnen ska hinna så mycket på sin fritid idag trots långa dagar på förskola/skola. Jag är idag mamma åt en 12-åring och en 9-åring de har varsin aktivitet men 12-åringen tränar 2 dagar/v. När de var yngre sa jag alltid att den dag de vet vad de vill göra ska dom också få göra det. Så de hade inga som helst aktiviteter innan de började skolan förutom simskola 10ggr på våren. Dock var det rätt bortkastat då de inte lärde sig simma förns 2år efter och då med oss föräldrar som hjälp. Jag tror på att barn ska få vara just barn så länge det går, de ska få tid att leka med vänner, umgås med familjen och ha tråkigt. Härligt att något vågat säga det rätt ut och utmanat tendensen. Bra skrivet

 • Frida

  Tack!! Så underbart att höra! Kan jag släppa en hel del skuldkänslor om att verken ha tid eller råd och även lust för den delen. Äldkar egen tiden jag och dottern får när vi är ledig